Szülő vagyok

Diagnózis

Az autizmusspektrum zavarok az idegrendszer igen korai, nagy valószínűséggel veleszületett ártalmának, illetve a genetikai, egyéb biológiai és környezeti tényezők együttes hatásának következményei. Az autizmus korai diagnosztizálása kiemelt fontosságú.

„A sajátos nevelési igény (fogyatékosság) tényét a szakértői és rehabilitációs bizottságok állapítják meg, komplex orvosi, pedagógiai, gyógypedagógiai, pszichológiai vizsgálat alapján. Ez azért nagyon fontos, mert a szakértői bizottságok szakvéleménye, igazolása feltétele a különböző juttatások, kedvezmények (pl. utazási kedvezmény, emelt összegű családi pótlék), speciális ellátások igénybevételének. A gyermek megfelelő intézménybe (óvoda, iskola) történő felvételéhez is szükség van a szakvéleményre.”

Az autizmusról és annak jellemző tüneteiről bővebben információt itt talál.

Diagnosztizáló centrumok Magyarországon

Oktatást, ellátást keresek gyermekemnek

Az Autista Segítő Központot 1999-ben alapították. Az intézmény fenntartója a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány. Intézményünk Magyarországon, egyedülálló módon több tagintézmény együttes, egymásra építő munkájával valósítja meg az autizmussal élő gyermekek és fiatalok, illetve az őket nevelő családok komplex megsegítését. Jelenleg közel 45 családnak segítünk azzal, hogy autista családtagjának az oktatását, bentlakásos gondozását, lakóotthoni ellátását megoldjuk.

Az Autista Segítő Központ a következő tagintézményekből áll:

1.      ASK Általános Iskola (3200 Gyöngyös, Barátok tere 2.)

Az Autista Segítő Központ Általános Iskolájában, 4 osztályban, nyolc évfolyamon folyik a tanítás.

Az egyes osztályokban differenciáltan, kis csoportokban, legfeljebb 7-7 fő részvételével, illetve egyéni fejlesztések keretében történik a fejlesztő munka.

Fontos a protetikus környezet kialakítása, mely tele van útjelző táblákkal, ilyen a napirend, alaplapok, folyamatábrák, kommunikációs kártyák, szempont kártyák és egyéb vizuális eszközök használata.

2.      ASK Kiskorú Fogyatékosok Otthona (3200 Gyöngyös, Barátok tere 2.)

25 férőhelyes intézmény, amely 4 db négyágyas, 3 db kétágyas és 1 db háromágyas szobával, közösségi, fejlesztő és egyéb más célú helyiségekkel rendelkezik, amelyeket az ASK más tagintézményeivel közösen használnak az otthon ellátottjai. Az elhelyezés elősegíti a gyermekkorú autizmussal élő személy számára a közösségi élet alapjainak elsajátítását, az önállóság, önellátás fejlesztését, az esetleges lakóotthoni életre való felkészülést.

3.      ASK Átmeneti Otthon (3200 Gyöngyös, Barátok tere 2.)

10 férőhelyes tagintézmény, melyben az általános iskola elvégzése után kerülnek a fiatalok, ahol főleg az önellátásra és az esetleges továbbtanulásra készítik fel az ellátottakat.

Az Autista Segítő Központba való kerülés feltétele az autizmus diagnózis.

A jelentkezéshez szükséges dokumentációk a következők:

  • Kérelem Fogyatékos Személyek Otthona és Fogyatékos Személyek Gondozóháza
  • Egészségi állapotra vonatkozó igazolás
  • Szülői jellemzés
  • Jövedelem és vagyonnyilatkozat
  • Szakértői vélemény

Ezen dokumentációk a „Letöltések” menüpontban letölthetőek, amelyeket kitöltve az intézmény címére küldjenek meg.

A jelentkezéssel kapcsolatban bármilyen kérdéssel 8-16-ig telefonon 06 37 500-417-es telefonszámon lehet érdeklődni.